lauantai 21. marraskuuta 2015

Haaste nro 3

Saatiin haaste Satulta ja Paavolta Jokerikortti-blogista, ja ajattelin nyt vastailla siihen! Kiitos vaan haasteesta. Idea on sama kuin muinoin Liebster Awardissa, eli 11 saatiin 11 kysmystä vastailtavaksi.

1. Miksi valitsit juuri sen rodun (rodut) joka sinulla nyt on? Onko se sinun "omaa" rotutyyppiä?
Leewin, eli englanninspringerin, hankin muinoin niillä kriteereillä, että koiran on oltava kiltti, ihmisrakas ja reipas. Leewin kautta innostuin koiraharrastuksista ja seuraavaksi koiraksi halusin vähän paremmalla työmotivaatiolla varustetun koiran. Jotenkin se ajatus nahkacolliesta vain tuli, ja sitten sellainen oli hankittava. Myönnän, että olisi varmaan pitänyt nähdä enemmän näitä livenä, ennen päätöksen tekoa. Perustin valinnan vain nettikirjoituksiin. Koen, että ESS on enemmän minun tyyliseni rotu, kuin collie. En silti ole mielestäni löytänyt itselleni vielä sitä THE rotua.


2. Harrastattetteko? Mitä ja miksi? Mitä et haluaisi harrastaa? Kerro mielipiteesi kilpailemisesta. 

Harrastan Rauhan kanssa (kaiken yleisen söheltämisen lisäksi) tokoa, rallytoko ja agilitya. Minä olen aika avoin harrastusten suhteen, ja tunnen, että monikin laji kelpaisi minulle. Kivointa on, kun vain pääsee tekemään jotain koiransa kanssa. Noita meidän lajeja on helpoin harrastella yksikseen ja ne vievät myös vähiten aikaa ja rahaa, verrattuna moneen muuhun koiraharrastukseen. Kisaaminen on minulle osa koiraharrastusta.

3. Mitä mieltä olet rotusi terveydentilasta, mitä siitä muuttaisit (muuttaisitko)? 
Nahkojen terveys on mielestäni hyvä, ottaen huomioon, miten pienilukuinen ja sisäsiittoinen rotu kuitenkin loppujen lopuksi on kyseessä. En keksi mitään suurempaa muutosta terveyden tilaan. Selissä on ilmennyt jonkin verran pikkuvikoja, kuten LTV1:tä, eli jos jotain pitäisi tehdä, niin sen voisin sitten muuttaa. Lisäksi haluaisin nahkoille paremmat etuosat ja vähemmän liioitellut takakulmat, mutta tämä ei suoranaisesti ehkä terveystuloksiin liity.


4. Kerro mielipiteesi jalostuksesta. Suositko puhdasrotuisia vai sekarotuisia? 
Minä olisin ehdottomasti roturisteytyksien puolella. Moni rotu on siinä jamassa, että en usko, että niitä pystyy pelastamaan muutoin kuin roturisteytyksien kautta. Juuri eilen illalla mietin tätä koirarotujen jalostusta ja miten yli se onkaan mennyt ja miten koiranäyttelytouhukin on karannut kokonaan käsistä. Toisaalta järkeviä sekarotuisten kasvattajia ei ole kuin varmaan pari, joten valinnan varaa ei sillä saralla juuri ole. 


5. Kerro hetki, jolloin olet ollut ylpeä koirastasi. Entä hetki, kun et ole ollut?
Näitä on niin paljon. Molempia. Otetaanpa vaikka esimerkki eilisistä agitreeneistä. Olin hirmu ylpeä Rauhan kepeistä. Se haki ja kepitteli hurjalla innolla hypyltä kaikki 12 keppiä. Sitten vein sen kentän laidalle odottelemaan hetkeksi, että autan kantamaan yhtä estettä, ja sillä välin Rauha esitti sellaisen serenadin, että en ollut kyllä lainkaan ylpeä.


6. Kuinka paljon liikutte päivässä?
Arkena: 10 min pissilenkki aamulla, pikapissitys noin klo 16.30 kun tulen töistä. sitten 1-3 h klo 18-21 välillä. (Tosin 3 h pitää sitten jo sisällään myös treenit.) Ja jos tarvetta, niin semmoinen 10 min pissilenkki vielä juuri ennen nukkumaan menoa.

Viikonloppuisin: 10 min aamupissi, päivällä 1-3 h lenkkeilyä. Illalla vielä joku noin 30 min hihnakävely.
Eli ajallisesti liikutaan Rauhan kanssa semmoinen 1,5 h - 3 h päivässä.

7. Kuinka koirasi ruokailee? Onko teillä tiettyjä traditoita, joita suoritetaan ennen ruokailua?

Aamupala tulee aamupissan jälkeen. Aamuisin Rauha saa lihaa, ja jotain lisiä, mitä nyt keksi kuppiin laittaa (sinkki, möller, glukosamiini ym). Illalla, iltapissin jälkeen, Rauha saa Pure Naturalin medium nappuloita. Meillä ei ole sen kummempia traditioita. Yleensä, varsinkin iltaisin, temppuillaan jonkin verran ennen ruokailua. Joskus iltanaksut tuleekin kokonaan kädestä. Aina pyydän Rauhalta kuitenkin vähintään jonkin sivulle tulon, ennen kuin kupille pääsee.

8. Millainen on mielestäsi hyvä kasvattaja? Ovatko kasvattaja(t), jolta olet koirasi ottanut olleet hyvä (hyviä)?

Kamalan vaikea kysymys. No hyvä kasvattaja tuntee rodun, ja ymmärtää sen hyvät ja huonot puolet ja puhuu niistä avoimesti. Hyvä kasvattaja osaa kertoa pennun ostajalle, olisiko hänen kasvattamansa koirat mahdollisesti sopivia juuri tälle ostajalle ja pyrkii aina löytämään pennulle juuri sopivan kodin. Hyvä kasvattaja tukee ja auttaa pennunostajaa ihan läpi koira elämän. Hyvä kasvattaja myös osaa suhteuttaa kasvattamaansa rotua muihin rotuihin ja ymmärtää rotunsa vahvuuden ja heikkoudet muihin rotuihin nähden. Hyvä kasvattaja raskii tarpeen vaatiessa ihan ronskisti jättää jalostuksesta pois koiria, vaikka olisivatkin kotona-asuvia. Hyvä kasvattaja katsoo rotua kokonaisuutena, eikä möllötä vain jalostuskoiriensa tittelirivistöjä. 

9. Mikä on parasta koiraharrastamisessa? Entä huonointa?
Tähän olen vastannut jo aiemmassa haasteessa.


10. Mikä on paras puoli koirassasi? Entä huonoin?
Parasta Rauhassa on sen energisyys ja halu työskennellä. Huonoimmat puolet on terävyys, vilkkaus ja herkkähaukkuisuus.


11. Miten palkkaat koirasi?
Riippuu mitä tehdään. Jos tahdon, että koira keskittyy kunnolla niin ruualla. Sitten jos tahdon Rauhaan intoa ja nopeutta niin tennispallolla. Joskus jos tahdon siihen vähän lisää asennetta, niin vedetään patukalla. Vetäminen kyllä yleensä lisaa Rauhan äänenkäyttöä, joten sitä tehdään aika harvoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti