torstai 10. huhtikuuta 2014

Räyhä Räkyttäjä

Niinhän se on, että kun yhdestä ongelmasta pääsee eroon, niin toinen ilmestyy tilalle. Meillä on ollut tässä lumien sulamisen jälkeen ongelmana hihnassa kävely. Rauha yrittää jäädä nuuskimaan, ja varsinkin pihasta lähtiessä painaa jarrut sähäkästi päälle. Sinnikkäällä perässä hinauksella ollaan kuitenkin edistytty paljon, ja tällä hetkellä Rauha kulkee suurimman osan ajasta hihnassa minun edelläni (niin kuin haluaisinkin). Lisäksi jos se nuuskaisee jotain tien viereltä, se on yleensä vain pikainen nuuskaisu, ja matka jatkuu uudestaan säpäkästi. 

Mutta jotta tuo hihnassa kävely ei olisi liian mukavaa, on Rauha päättänyt muuttua remmirähjääjäksi. Vastaantulevia ihmisiä ei onneksi noteerata mitenkään, mutta nuo vastaantulevat koirat.. Oi voi. Kaikille ei onneksi haukuta. Pikkukoirat ja hihnassa hyvin käyttäytyvät koira saavat olla rauhassa, mutta jos vastaan tuleva koira haukkuu, niin eihän siihen voi olla vastaamatta, ei mitenkään. Sitten siinä onkin itseään ruokkiva kierre, kun vastaatulija haukkuu entisestään, joka taas provosoi Rauhaa lisää. Tämän lisäksi myös todella isot koirat ja pimeässä/yllättävästi eteen tulevat koirat saavat usein Rauhan aukaisemaan suuren suunsa. Näissä tilanteissa yleensä saan Rauhan hiljennettyä sillä, että istutan sen ja sitten yhdessä katsotaan nätisti, miten "pelottava" koira menee kyllä ohi. 

Jonkilaista epävarmuuttaan Rauha siis yleensä varmaan haukkuu, mutta on myös yksi koirakko, naapurimme, jota pitää aina haukkua ihan hullun lailla. En ymmärrä miksi. Jo kaukaa Rauha tunnistaa tämän koirakaksikon ja alkaa räkyttää, enkä saa sitä hiljaiseksi millään ilveellä. Ollaan naapurin kanssa annettu koirien tutustua ja leikkiäkin, mutta ei. Niille on aina haukuttava. Kerran heittelin Rauhalle puistossa palloa, ja tämä koirakko tupsahti yllättäen taaksemme, niin että Rauha näki ne ennen minua, ja Rauha paineli suoraan koirien luokse. Koskaan muulloin se ei ole minulta karannut muiden koirien luokse, mutta nämä kaksi koiraa ovat tässäkin asiassa poikkeus. Koirat tosiaan nyt jo tuntevat toisensa, että se varmaankin liittyi tähän karkaamiseen, mutta niska-perse-otteella kannoin silti Rauhan sieltä pois. Naapuri varmaan ajattelee, että Rauha on ihan mahdoton ongelmakoira. :D 

Tämän räyhäämisongelman lisäksi, minua vieläkin stressaa nuo Rauhan hampaat. Tällä hetkellä yläkulmurit, sillä naskaliyläkulmurit eivät ole vielä irronneet ja pysyvät ovat kasvaneet jo TOSI paljon. Odottelen nyt vielä, vähän nuo tuntuisivat kuitenkin heiluvan, ja olenkin nyt pari päivää koettanut heilutella hampaita irti. Lisäksi nuo alakulmurit ovat painaneet kamalan näköiset reiät Rauhan ikeniin. Soitin tästä eläinlääkärillekin, mutta sanoivat vain, että ei niille mitään tehdä, ennen kuin ne ovat kokonaan kasvaneet. Tässäpä siis odottelen ja toivon, että alakulmurit tajuavat kääntyä ja kasvavat omalle paikalleen. On tämä collieiden hampaiden vaihto monimutkaista.

Räyhän kaksoiskulmurit.

Loppuun vielä pari Anne K:n ottamaa kuvaa Rauhasta ja Mainista keväisellä metsälenkillä. Lisää kuvia lenkistä ja koirista löytyy täältä! :)

Rauha ja sensei-parta.

8 kommenttia:

 1. Kasvavatko alakulmurit siis ikenen sisäpuolelle/suoraan ikeneen? Minä alkaisin niitä itse peukaloilla taivuttelemaan, vaikka joidenkin mielestä se on turhaa hommaa... Lennun blogista voit varmaan kysellä vinkkejä, siellä on nyt taivuttelut menossa. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kyllä. Laitoin tuohon nyt oikein kuvankin tuosta Rauhan purukalustosta. Tuossa näkee miten tuo alakulmuri painaa tuota ikenen reunaa. Mutta voin kyllä sanoa, että toi on jo paljon parempi, kuin mitä se oli viikko sitten, jolloin se kasvoi suoraan kitalakeen ja painoi sinne vielä reiänkin. Että kyllä se on lähtenyt nyt onneksi vinoutumaan. Ollaan leikitty paljon tennispallolla siinä toivossa, että se auttaisi alakulmureita suoristumaan.

   Poista
 2. Neiti kyllä niin kasvaa!
  Meillä on haukkumisessa IHAN sama homma, jos muu koira on hiljaa silloin ollaan hiljaa mutta jos ei yritetään vain rynniä sinne ja haukkua mutta kun istutan niin ollaan niin hiljaa, tosin tätä vain tuntemattomien koirien kanssa jos Emma mukana.
  Kauhean ikävän näköisesti nuo hampit menee :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä ikävän näköiset! Tuo alaleuka kasvaa muutenkin hitaammin kuin yläleuka, niin sekin hankaloittaa hampaiden asettumista. :/ Joko Eka on vaihtanut kulmurinsa?
   Ja tuo haukkuminen on kyllä ärsyttävää, kun en oikein tiedä, miten siitä pääsisi eroon. Pitää nyt katsoa mihin päin se alkaa kehittyä. Lisiikö vai väheneekö. Olen kyllä katellut jo paikallisia remmirähjäkursseja Rauhaa varten. :D

   Poista
  2. Hitsit, katsoin juuri Eka hampaita ja sieläkin alkaa yläkulmurit paistamaan naskalin vierestä, eikä heilu kulmuri yhtään... Nyt vaan lisää repimisleikkejä ja heiluttelua... Alhaalta on vaihtunut ja nyt alkaa hampaat saavuttamaan ientä... Iik ._.

   Poista
  3. Tietytysti just kun kävin täällä valittamassa, niin nuo kulmurit tippui. Toinen vieläpä eilen pentukurssilla kesken leikin. Rupesin vaan ihmettelemään, kun kädet ihan veressä, mutta sitten näin siinä edessä matolla pienen kulmurin. :D Että no panic! Kyllä ne varmaan Ekallakin vielä tipahtavat.

   Poista
 3. Hyvä juttu! Toivottavasti nuo alakulmuritki asettuvat paikoilleen, kuitenkin nyt ne ylähampaatkin ohjaa niiden kasvua :D Pallolla leikkiminen on kuulemma hyvä, plus kunhan leuat saa toisensa kiinni. Mainilla oli yhdessä vaiheessa kauhea yläpurenta, nyt on suht ok jo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pitää antaa aikaa hammasressuille. :D Vaikea vain olla katsomatta ja kauhistelematta tuota suuta. Vaikka äskenkin kun kuikkasin, niin toisen puolen alakulmuri on jo aika hyvän näköinen. Toinen puoli osuu vielä ikeneen.

   Poista