keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Paimennusleiri

Oltiin Rauhan kanssa 23.6.-25.6. paimennuksen alkeisleirillä. Paimennus on minulle lajina hyvin hyvin vieras, joten en tiennyt lainkaan mihin olin ryhtynyt. Tuolta collieyhdistyksen puolelta sain vain vinkin, että paimennus on mukava harrastus ja kannattaa kokeilla. Pakkohan se oli siis käydä kokeilemassa, ja tässä nyt minun kokemukseni paimennuksesta näiden parin päivän ajalta.

Paimennusmaailma on hyvin erilainen kuin se koiraharrastusmaailma, missä minä olen tottunut olemaan. Olen tottunut siihen, että koiralle kerrotaan tasantarkkaan mitä se tekee. Seuraa, maahan, hyppy, putkeen jne. Koiralta ei vaadita kuin käskyjen hallitseminen ja niiden suoritus. Paimennuksessa koira joutuu käyttämään itse omaa päätään ja tekemään päätöksiä siitä, miten toimia missäkin tilanteessa. Tämän takia paimennuksen aloittaminen oli aivan erilaista kuin vaikka tokon tai agilityn aloittaminen. Pohja lähdetään luomaan niin alkeista, että minä itse en edes esimerkiksi pysty sanomaan juuta enkä jaata siitä, miten Rauha suoriutui tuolla leirillä. Paimennuksessa koiran ja omistajan välinen yhteistyö ja toistensa lukutaito on kamalan tärkeitä, ja sitten kun pitää ottaa se lammaslaumakin huomioon, niin ei minulla ainakaan vielä pää riitä tähän mitenkään päin.

Rauha oli leirin nuorin osanottaja. Nuorimmaiset eivät päässeet vielä lainkaan touhuamaan sinne pieneen aitaukseen 5 lampaan porukan kanssa, vaan nämä nuorimmaiset kävivät mukana metsässä ottamassa mallia kokeneemmista koirista suuren lammaslauman kanssa. Rauhalla näytti olevan ihan mielettömän kivaa. Aina kun lampaita liikutettiin, oli Rauha ainakin jollain tasolla touhussa mukana, mutta kun lauma pysäytettiin syömään, herpaantui Rauhan keskittyminen täysin ja se alkoi vain kiusata muita koiria. 

Paimennus on koiralle henkisesti raskasta (Rauha kuorsaa nytkin tuossa niin sikeästi, ettei jaksanut edes silmiä aukaista, vaikka Jani kävi sitä kiusaamassa), joten ajallisesti Rauha työskenteli lampaiden kanssa tosi vähän. Ei se vain olisi jaksanut keskittyä enempää. Leirin aikana Rauha oli lampaiden kanssa yhteensä noin 3 h. Katselimme kuitenkin vierestä vanhempien koirien treenejä. Vanhemmat treenasivat aitauksessa viiden lampaan pyörittelyä, ja sekin oli hyvin valaisevaa. Lisäksi käytiin läpi paimennuskokeisiin vaadittavia taitoja, ja tulin siihen tulokseen, että me tuskin koskaan tullaan tässä lajissa Rauhan kanssa kisaamaan. Taipumuskokeeseen olisi Rauha kyllä kiva viedä, ehkäpä jo tänä kesänä jos hyvin käy. 

Hankala harrastushan tämä paimennus noin pidemmän päälle on, jos ei omista omia lampaita. Ohjaaja suositteli, että tulisimme Rauhan kanssa yksittäisille iltatunneille kokeilemaan loppukesästä. Asumme kuitenkin niin lähellä ja loppukesästä Rauhakin on saanut vähän lisää ikää ja reippautta. Pitää alkaa tsiigailla noita loppukesän iltatunteja, jos sitä vaikka innostuisi vielä jonnekin paimennusjuttuun mukaan tämän kesän aikana, nyt kun tällainen hyvä startti saatiin.

Tässä vielä kaksi videota Rauhasta ja lampaista. Meidän ohjaaja kyllä sanoi, että älkää laittako niitä videoita nettiin, ennen kuin teidän koirat oikeasti osaa jotain, mutta koska minulla ei sattuneesta syystä ollut mukana normaalia kameraa, sain taltioitua vain pari huonolaatuista kuvaa ja nämä videot, ja haluan todistaa, että me toisaan tuolla oltiin, niin jaanpa nämä tänne joka tapauksessa. Eka video siis ekalta päivältä ja toinen tokalta. 

6 kommenttia:

 1. Varmasti mielenkiintonen kokemus, tollasta ois kyl joskus kiva päästä kokeilemaan :o Ja ois kiva tietää oisko tosta omasta paimenesta yhtään mihinkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen kokemus oli kyllä! Jäi itsellekin sellainen palo päästä vielä uudestaan kokeilemaan. :)

   Poista
 2. Vau taitava Rauha! Näyttäisi vähän jo kiertävän lampaiden takaa ja ohjaavan niitä eteenpäin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjaajakin sanoi, että Rauhalla on kyllä halua tehdä töitä ja parhaansa se tekee, mutta se on vielä niin kokematon, ettei se osaa ratkaista ongelmia. Esimerkiksi jos jäi yksittäinen lammas taakse syömään ruohoa, Rauha saattoi jäädä sen lampaat taakse seisomaan ja nuuskia siinä vaan maata, kun se tiesi, että lammas pitäisi saada takaisin joukkoon, mutta se ei tiennyt, miten se onnistuisi. :D Jossain välissä kuljin itsekin tuolla lampaiden edellä, mutta Rauha jäi silti kulkemaan taakse. Se kai varmisteli, että kaikki pysyy mukana. :DD

   Poista
 3. Mekin halutaan kokeilemaan paimentamista kun tuo sitä tekee koirille, jos vaikka ekan äitinäitin paimennushistoria tois siihen sitä :D Kateellisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä! Siellä etelässä lienee jopa enemmän näitä koulutustiloja kuin täällä! :) Myös taippareihinhan voi mennä katsomaan koiran yhteistyökykyä ja lampaisiin suhtatumista! Sinne ei tarvitse mitään osata valmiiksi. :)

   Poista