torstai 18. syyskuuta 2014

Tokoahdistus

Menin lukemaan kennelliiton sivuilta nuo kansainväliset tokosäännöt ja nyt ahdistaa. Mikäli minä olen oikein ymmärtänyt, niin nuo samat säännöt on tulossa Suomeenkin, näiltä näkymin ensi kesänä tai viimeistään vuodenvaihteessa 2015/2016. EVL:ään säännöt eivät vaikuta, mutta nämä alimmat luokat vaikeutuvat kyllä hyvin tuntuvasti. Jos siis haluaa kokeisiin mennä vielä näillä helpoilla säännöillä, on pakko startata kisat mielellään jo ensi keväänä. 

Ajattelin, että lähdettäisiin Rauhan kanssa kisoihin, vasta kun Rauha on sinne täysin valmis. Ettei tarvitsisi niin kovasti jännittää, että osaako se koira nyn varmasti niin kuin viimeksi. Mutta toisaalta, en halua aloittaa kisauraa tuolta kv-sääntöjen ykkösluokasta, kun vaikeusaste alokasluokkaan nähden on niin huikea. Tämä tarkoittanee sitä, että mikäli ollaan Rauhan kanssa edes hitunen kisavalmiudessa ensi keväänä, on vissiin pakko lähteä sitten kisailemaan. Kun on päässyt harjoittelemaan ensin tuolla alokasluokassa, voi siitä sitten vähän kokeneempana siirtyä tuonne 1-luokkaan. :D

Tiedän, ettei ole mitään järkeä stressata tällaisista asioita, kun koira on vielä niin kovin alussa. Mutta kun noista sääntömuutoksista kaikkialla puhutaan, niin olihan se itsekin kurkattava. Nyt kun sain avautua asiasta tänne blogin puolelle, voin unohtaa koko sääntömuutokset ja keskittyä taas nykyhetkeen, kiitos! 

Anne onnistui taas sunnuntaina nappaamaan Rauhasta hienoja kuvia, kun oltiin metsässä lenkkeilemässä. Otettiin koirien kanssa esineruutua. Otettiin Rauhankin kanssa Annen esineillä, kun halusin testata, tuoko Rauha ruudusta muuta kuin minun hajuisia tavaroita. Piilotettiin isohkoon ruutuun neljä esinettä, kolme lelua ja yksi hanska. 
Rauha tykkää esineruudusta kovasti ja lähti nytkin häntäheiluen hommiin. Ekana se löysi lähimmäksi piilotetun vihreän pallon ja toi sen minulla. Lähetin uudestaan ja toisella kerralla Rauha löysi seuraavaksi lähimmäksi piilotetun HANSKAN, ja toi SENKIN minulle. Jee! Tämä oli eka kerta, kun ruudussa oli muutakin kuin leluja. Koska kaksi ekaa esinettä Rauha toi ja löysi niin hyvin, päätin jättää kaksi kauimmaista hakematta kokonaan. Miksi toistaa, kun alla oli jo kaksi hyvää suoritusta? Ensi kerralla pitää piilottaa kaikki esineet ruudun takaosaan, niin joutuu Rauha menemään kauemmaksi. Irtoamisen kanssa meillä ei kyllä ole vielä ollut ongelmia. xD

Erittäin tyytyväinen olen sunnuntain esineruutusuorituksessamme siihen, että:
1. Rauha ei kulkenut yhdenkään esineen ohi, vaan toi minulle aina lähimmän esineen.
2. Rauha toi ruudusta myös hanskan, joka ei ollut lelu.
3. "Vieraan" hajuiset esineet eivät haitanneet.
4. Rauhalla oli kivaa, ja se olisi halunnut tehdä vielä lisää -> ensi kerralla on vielä kivempaa? 

"Mitäs täältä löytyykään?" Kuva (c) Anne Ky

"Ei juku se oli pallo!" Kuva (c) Anne Ky

"Kattokaa! Mä löysin PALLON!" Kuva (c) Anne Ky

Todiste siitä, että Rauha toi HANSKAN! Kuva (c) Anne Ky
Annella oli mukana myös koirille tarkoitettu frisbee, jota saatiin Rauhankin kanssa kokeilla. Rauhasta frisbee oli mielettömän kiva, joskin Rauhan leikkityyli oli varsin persoonallinen. Sen sijaan, että Rauha olisi Lassien lailla napannut frisbeen ilmasta ja tuonut laukaten minulle takaisin, Rauha päätyi siihen että frisbeellä kuuluu leikkiä näin:

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. (c)Anne Ky

Lisää kuvia esineruudusta ja lenkistä löytyy täältä!

5 kommenttia:

 1. Miten ihmeessä noin vaikeat nuo luokat on!!? Mä en kyllä lähde epävarmana kisaamaan joten jos ne kesällä tulee me ei tokokisoihin koskaan päästä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän samanlaisia ajatuksia tuli itsellenikin aluksi. Olen niin kova jännittämään kisoissa, että haluaisin päästä treenaamaan sitä kisatilannetta aluksi helpolla asteella. D: Kyllähän koira nuo jutut voi oppia, mutta miten minä nuo opin!

   Poista
 2. Mie en oikein tiedä mitä noista luokkamuutoksista pitäisi tuumata. Kaikki on itelle muutenkin niin uutta, ettei oikein osaa edes ajatella, että tässä nyt mitään kauheaa olisi tapahtumassa. Lisäksi ollaan harjoiteltu kaikkia noita ensimmäisessä luokassa tulevia asioita jonkun verran. Ehkä eniten vaan mietityttää, että kumpien sääntöjen mukaan tuota koiraa pitäisi tässä nyt sitten kouluttaa.

  Me mennään kokeeseen sitten kun kaikki tarvittavat palaset ovat kohdallaan. Oli se sitten ensi vuonna tämän hetkisillä säännöillä tai myöhemmin uudistetuilla säännöillä. :) Tai sitten ei ollenkaan, jos palaset eivät kohtaakaan :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kumpa osaisin ajatella noin kypsästi. Mutta kun olen niin mahdoton kisajännittäjä. Siksi varmaan minunkin parempi vain antaa tämän asian olla, ja miettiä tätä lisää sitten kun tämä on taas vähän ajankohtaisempaa. :D

   Ja ihan yleisesti kaikille!
   Yritän alkaa oikolukemaan kirjoituksiani vast' edes. Lukaisin äsken tekstin uusiksi, ja ihan kamala, miten paljon kirjotusvirheitä voikin pieneen päivitykseen mahtua. :D Syytän huonoa dataus-asentoani.

   Poista
  2. Juu, kyllä miekin (luultavasti) tulen jännittämään kisoja aivan mahdottomasti. Jännitän jo näyttelyissä kehään menemistä ja kesän möllitokossa jännitin aivan kauheasti sitä, että mentiin Lennun kanssa tekemään sinne pelkästään seuraaminen. Eihän me edes kisattu! :D Mutta jotenkin tuntuu siltä, että tulen jännittämään koetta olipa säännöt mitkä tahansa, joten ne säännöt sinällään eivät tunnu niin merkityksellisiltä. :)

   Poista