sunnuntai 28. syyskuuta 2014

PAIM-T

Oltiin tänään Rauhan kanssa taippareissa eli virallisemmin paimennustaipumuskokeessa. Vuoronumeromme oli 3, joten pääsimme heti tuumasta toimeen, kun viisi ensimmäistä kutsuttiin aitaukseen. En tiennyt yhtään mitä pitäisi tehdä, ja kun tuomari käski päästää ensimmäisen koiran irti, säikähdin. Olin varma, että Rauha vain rynnisi muiden koirien luokse, kun päästän sen irti, mutta nei! Omalla vuorollamme tyttö ei vilkaissutkaan muita koiria, vaan kulki nätisti minun mukana, kun kiersimme koiraporukan. Sitten piti kiertää lammasaituas ja sieltähän löytyi sitä ihanaa lampaan kakkaa, joten jouduin houkuttelemaan Rauhaa ihan toden teolla, ettei se vain jumittanut kakan syöntiin, mikä vähensi meidän"tottelevaisuuspisteitämme." 

Itse lammasosuus olikin sitten vähän haastavampi. Rauha ei aluksi edes suostunut tulemaan aitaukseen, ja kun sen lopulta sinne sain nakattua, se vain nuuski reunoja ja ei ollut näkevinäänkään lampaita (vaikka aitauksen ulkopuolella ne olikin kovasti kiinnostaneet). Tuomari sanoi minulle, että se on vielä niin nuori koira, että te ehditte kyllä uusimaan tämän vielä ensi vuonna, kun kerta Rauha vain nuuski omija reittejään. Kuitenkin, juuri kun tuomari sai tämän sanottua, Rauhan päässä raksahti ja se lähti lähestymään lampaita. Se sai työnnettyä lampaat aidasta irti, ja rohkaistui siitä, ja alkoi touhuta innokkaammin. Lopulta jopa niin innokkaasti, että jouduimme ärähtämään sille, kun se lähti jahtamaan lampaita vähän turhankin energisesti ja äänekkäästi. Rauha uskoi hyvin, ja sitten se touhusikin ihan hyvin. Tuomari ohjasi Rauhaa sauvalla niin, että Rauha liikkuin lampaiden takana puolelta toiselle. Se meni jonkin aikaa tosi hyvin, kunnes Rauha väsyi ja päätti vain istahtaa lauman taakse. Tuomari lopetti testin siihen, ja sanoi, että näki kyllä, että Rauhalla on taipumusta paimentaa hyvin colliemaisesti rauhallisesti ja liikkuen. Arka Rauha ei ole, vaikka alussa siltä näyttikin, vaan paremminkin harkitseva ja vähän hitaasti lämpenevä. Sekin on kuulma hyvin tyypillistä collielle. Joka tapauksessa alun urpoilusta huolimatta, Rauha suoriutui testistä hyväksytysti, ilman uusintakehoitusta! 2 kommenttia:

 1. Onnea! Mekin Frinin kanssa käväistiin viikko sitten samaisessa testissä ja silläkin on nyt tosiaan PAIM-T 'takataskussa' :) Aika hieno fiilis kyllä, kun testi meni läpi ^_^
  http://frihetawa.blogspot.fi/2014/09/paimennustaippari-paim-t.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samassa paikassapa mekin oltiin, tosin eri tuomarilla! :) Kävin kyllä lukemassa tuon päivityksen jo ennen meidän koetta, mutta en ollut nähnytkään videota! Harmi, olisi saanut hyvää osviittaa tulevasta. :D Onnea teillekin läpäistystä taipparista!

   Poista