sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Pallopaimennus

Oltiin tänään collieporukalla (ja yhden australianterrierin voimin) kokeilemassa pallopaimennusta koirakoulu Ponderalla. Laji kuulosti jokseenkin yksinkertaiselta noin aluksi. Koira vain pyörittelee palloja ohjaajan luo. Kuinka helppoa!

No eihän se sitten niin helppoa ollutkaan. Kun pääsimme tositoimiin, Rauhan valtasi hurja halu vain iskeä palloa tassuilla ja pomppia sen päälle. Pallopaimennuksessa koiran tulee liikutella palloja vartalollaan tai kuonollaan, mutta ei tassuilla. Aloitimme siis harjotukset niin, että laitoin makupalan pallon alle ja Rauha piti tönäistä palloa kuonollaan, jotta se sai namun. Suhteellisen pian Rauha tajusikin, että idea on tönäistä palloa nenällä. Sitten tönittiinkin niin maan pirusti ja kun niitä palloja oli siinä kentällä yhteensä kuusi kappaletta, niin aina kun ohitettiin joku pallo liian läheltä, kävi Rauha sitä nokalla tökkäisemässä (ja minä tietysti aina nöyrästi palkkasin :D). 

Kun pallon tökkiminen oli hallussa alettiin tuoda koiralle vähän ideaa siitä pallon kuljettamisesta. Aidoista tehtiin kapea kuja, jonka läpi koiran piti töniä pallo ohjaajan perässä. Saatiin me Rauhan kanssa aina pallo päästä päähän, mutta välillä Rauha yritti ohittaa palloa. Pakitin sen vain takaisin, ja kujalta päästiin vasta kun pallo oli viety loppuun asti. Rauha ei ehkä ihan vielä hiffannut koko kuljetuksen ideaa, ja tätä kujaa pitäisi tehdä enemmän. 

Sitten harjoiteltiin myös pallon taakse kiertämistä. Ensin ihan vain taaksekiertämistä ilman palloa ja sitten pallon kanssa. Yritin myös kunnianhimoisesti yhdistää taaksekiertämiseen pallon tönäisyn minua kohti, mutta se meni Rauhalle liian jännäksi, ja se alkoi taas käyttää tassujaan. Niinpä jätettiin vielä palojen yhdistely pois ja harjoiteltiin palasia yksittäisinä harjoituksina. 

Rauha ja pallo. Oli vähän hankaluuksia saada tämä kuva, kun Rauha työntyi kokoajan tökkäämään palloa ja sitten minun piti käydä hakemassa se takaisin. 
Vaikka tuo ei välttämättä hurjalta kuulosta, niin aika meni kyllä tosi nopeasti ja oikeasti Rauha sai käyttää päätään (monessakin merkityksessä!) tässä touhussa. Minulle iski kyllä nyt pieni kuume hankkia oma jumppapallo, niin päästäisiin kotonakin tökkimään. Harmi vain kun kämppä on niin pieni. Toisaalta voisihan sitä jumppapalloa käyttää muuhunkin kuin koirahommiin, eikös? :D

Yhteensä paimentamassa kävi 10 koiraa. 7 nahkaa, 2 pehkoa ja yksi terrieri. Tavattiin nyt myös ekaa kertaa Rauhan eno, Lubin's Heart Of Gold, joka olikin oikea herrasmies. Rauhallinen ja fiksu ukko. Ei ole Rauha ainakaan tuohon osaan sukuaan siis tullut. Tyttö kun oli tuollakin hallissa taas äänessä vähän turhan paljon. 

"Ota vielä yksikin kuva niin minä huudan!!" -Räyhä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti