keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Silmälääkärissä

Käytiin tänään lääkärissä, sillä Rauhan silmät ovat rähmineet aika paljon. Tuossa meidän vieressämme, ihan parin korttelin päässä on eläinlääkäriasema, joten varasin ajan sinne, kun ei huvittanut lähteä ajelemaan kauemmaksi. Lääkäri oli varsin erikoinen persoona. Puhui ja kertoi kyllä tosi paljon, mitä mieltä oli, mistä pidin, sillä eläinlääkärit tuppaavat yleensä vain kyselemään ja sitten ne tekee jotain ja sitten ne pyytääkin jo maksua. Toisaalta heti ensimmäinen lause, mitä eläinlääkäri sanoi, oli "onko se flatti?". Ei oikein herättänyt uskoa lääkärin ammattitaidosta. :D Toisaalta lääkäri ei puhunut ihan täydellistä suomea, joten voi olla, että koirarodut suomenkielellä ovat vielä vähän hukassa.

Ensimmäiseksi eläinlääkäri kysyi Rauhan ruokavaliosta. Kun kerroin miten meillä syödään, huudahti lääkäri heti "VÄÄRIN!". Sitten hän selitti, miten koiralle ei tule antaa lihaa, varsinkaan raakaa lihaa, jos sille annetaan penturuokaa. Penturuoka sisältää kuulma ihan tarpeeksi valkuaista ja ravintoaineita, joten liha on vain ylimääräistä, pennulle hankalasti käsiteltävää turhaketta. Lisäksi raakaliha on kuulma koiralle hankala käyttää ravinnoksi. Lihaa tulisi kuulma antaa maksimissaan kerran päivässä, noin ruokalusikallinen.. Hmm. Me ollaan syöty yli 3 dl päivässä. Lisäksi eläinlääkäri moitti minua siitä, että olen antanut Rauhalle sika-nauta- ja nauta-sikajauhelihaa. Pitää kuulma antaa vain yhtä antigeeniä kerrallaan, muuten tulee atooppisia ongelmia, kuten juuri silmien rähmimistä ja myös kuulma iho-ongelmia kuten kutinaa ja hilseilyä voi tulla. On kuulma hyvä totuttaa pentua erilaisiin ruokiin, mutta pentunaksuja syövä pentu ei tarvitse suuria määriä mitään muuta. 

Toinen asia, mistä lääkäri puhui, oli Rauhan silmien muoto. Rauhan silmämunat eivät ole kasvaneet yhtä nopeasti kuin muu kallo, joten silmät ovat hyvin syvät. Tämä voi aiheuttaa collieilla melko yleisesti tavattavaa luomien kiertymään. Lääkäri tutki, ja sanoi, ettei Rauhan luomet ainakaan vielä juurikaan käänny, mutta mikäli kasvu ei tasaa eroja, voi silmistä tulla ongelmaa. Lääkäri kuitenkin myös rauhoitteli, että näin pieni pentu kasvaa vielä niin paljon, ettei luomien rakenteesta voi sanoa mitään ja lääkäri veikkasi, että Rauhan silmämunat kyllä kasvavat vielä, ne vain kasvavat vähän myöhemmin kuin muu kallo. Ylimääräisiä ripsiä ei ole. 

Lääkäri suositteli, että otetaan nyt kuitenkin varmuuden vuoksi antibioottitipat. Toinen vaihtoehto oli, että silmät värjätään ja tutkitaan tarkemmin, mutta lääkärin mukaan se ei ole nyt välttämätöntä ja koska moinen toimenpide olisi tuonut käynnille monta kymppiä lisähintaa, päätettiin jättää se välistä. Jos ruokavalion muutokset ja antibioottitipat eivät auta, niin sitten on kai mentävä uudestaan ja tehtävä nuo värjäykset. Rauhan silmät eivät punoita lainkaan, joten mitenkään vakava sen silmien tila ei luultavimmin ole. 

Rauhan siskolla on todettu häntämutka, ja heti kun minä kuulin tämän uutisen löysin Rauhan hännästä pahkuran. Yksi häntänikama on suurempi kuin muut. Pyysin tässä samalla lääkäriä kokeilemaan voiko se olla häntämutka, mutta lääkärin mukaan häntä on täysin normaali pennun häntä. Tosin Rauhan kylkiä kokeillessa, lääkäri sanoi, että annoskokoja voidaan pienentää. :D no kyllähän ne paljon pienenevätkin jos me jätetään liha pois.

Ajattelin nyt sitten muokata Rauhan ruokavaliota niin, että lihaa annan vain keskimmäisellä ruokintakerralla, ja silloin annan naksuja sitten vähän vähemmän. En kyllä ole ihan samaa mieltä lääkärin kanssa siitä, ettei lihaa pitäisi antaa raakana, tai että ruokaa pitäisi antaa vain ruokalusikallinen. Mutta no, minun koirallani on ongelma, ja lääkäri antoi oman ehdotuksensa sen hoitoon, joten kyllähän me kokeillaan. Jos ei ole helmikuun loppuun mennessä tullut muutosta, niin sitten palaamme takaisi vanhaan ruokavalioon, vähän ehkä pienemmillä annoksilla tosin. :D

"Minullako muka pienet silmät?"

3 kommenttia:

 1. Ja sä tosiaan uskot, kun eläinlääkäri sanoo ettei pennulle saa antaa lihaa ja väittää ettei koira pysty hyödyntämään lihaa? Haloo nyt hei, pysähdy hetkeksi miettimään.

  Minkä syöjä koira on? Kasvisten? No ei, kun LIHAN! Koira juuri hyödyntää lihaa hyvin eikä tollaisia pilipalieläinlääkäreitä kannattaisi uskoa. Kannattaa vähän perehtyä siihen omistamaansa eläimeen ja siihen millainen ruuansulatus niillä on.

  Jos jotain koira ei hyödynnä niin ne on kuule ne hiilarimössönappulat. Niitä koira ei tarvitse. Ne on ne, jotka aiheuttaa useille koirille allergiaa ja hiivaa yms. Itse vaihtaisin ennemmin pennun pelkälle raa'alle enkä antaisi mitään turhia lisäainepaskoja koiralle ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläinlääkäri perusteli näkemyksensä sillä, että luonnossa pedot kypsentävät ruokansa mädättämällä. Sanoi kyllä, että tästä on paljon eri näkemyksiä, mutta hänen mielestään liha kannattaa kypsentää, koska tyrosiini saadaan siten paremmin imeytyvään muotoon. En ole lukenut tutkimuksia asiasta, enkä jaksakaan.

   Mutta niin kuin sanoin, en itsekään ole ihan samaa mieltä eläinlääkärin kanssa, mutta koska minulle on nyt tällaiset ohjeet annettu niin aion kokeilla. Ymmärrän kyllä, että ihan yhtä hyvin se voi olla jokin naksujen sisältämä antigeeni, mistä silmien rähmiminen johtuu, mutta nappulan pois jättäminen ei minun tapauksessani tule kysymykseenkään, sillä millekään barf-ruokinnalle emme siirry minun ruokintatietämykselläni. Eli kokeilen ensin lihan vähennystä, ja jos ei auta, niin sitten pitää alkaa vaihtamaan varmaan nappulamerkkiä. Kuitenkaan mitään kovin vakavaa tässä ei vielä ole, ja tuo silmien vuotaminen voi johtua niin monesta asiasta. Ei auta kuin kokeilla.

   Poista
  2. Tuosta pilipali eläinlääkäristä tuli muuten mieleen, että oli tämä varmaan meillä viimeinen kerta kun tuossa eläinlääkärissä käydään. Tykkäsin Katista ja Rakista ja siellä tullaan jatkossa käymään. Minun oli tarkoitus kuunteluttaa Rauhan sydänäänetkin toisen kerran nyt tällä reissulla, mutta kun tapasin eläinlääkärin, päätin että ehkäpä jätetään ne sivuäänien kuuntelut nyt väliin. :D

   Poista